Tips för att bli en säker bilförare
Olyckor händer och det finns skador som man inte kan rå för. Men det finns också saker du kan göra för att undvika att din bil skadas, eller att du själv råkar illa ut i trafiken. Var rädd om dig.
7 tips för att bli en säkrare bilförare
- Kör med framförhållning och var uppmärksam på vad som händer långt fram. Förutom att det hjälper dig att planera körningen, blir det enklare att upptäcka väghinder, fartkontroller och bromsljusen från andra bilar.
- Kroppen följer automatiskt din blick, så titta alltid dit du vill att bilen ska. Detta är särskilt viktigt i kurvor och krokiga vägpartier.
- Undvik plötsliga inbromsningar. De är ofta orsaken till köbildning.
- Håll dig lugn, en upprörd bilförare är en sämre bilförare.
- Byt ut torkarbladen när de är slitna. Det är enklare att göra själv än vad man tror.
- För klar sikt – se till att alltid ha spolarvätska påfyllt. Förvara gärna en extra mängd i bagageutrymmet och kom ihåg att vissa spolarvätskor inte är anpassade för minusgrader.
- På vintern skrapar man rutorna och borstar bort snön från bilen. Större mängder snö på bilen kan hamna på fordon bakom och orsaka olyckor. Kom ihåg att registreringsskylten också ska vara synlig och fri från snö.
Så lite tid tjänar du på att köra för fort
Att köra för fort är lätt hänt, särskilt om man är stressad. Men faktum är att fortkörning ökar risken för allvarliga olyckor avsevärt. Enligt statistik från EU-kommissionen ligger hög fart bakom cirka 30 procent av alla dödsolyckor – sett till att tiden du tjänar bara handlar om minuter så är det inte värt den extra risken.
Kör du i 130 km/h på en 120-väg så tjänar du endast 5 minuter på en timme. Det innebär att du på 30 mil bara tjänar cirka 11 minuter.
Kontrollera däcken
Bra däck ger säkrare bilkörning. Kontrollera däckens mönsterdjup och lufttryck för att minska risken för vattenplaning och dåligt grepp.
Vilt på vägen
Nu är risken stor att du stöter på vilt på vägarna. Här kan du läsa om vad du ska göra om du råkar krocka med en älg, eller ett annat djur.
Byt torkarblad
Torkarbladen är viktiga för en säkrare körning. Vi har samlat enkla skötselråd och rekommendationer för hur ofta du ska byta torkarblad.