Att tänka på med djur i bil

Visste du om att temperaturen i en bil kan överstiga 50 °C en sommardag? Eller att hundar och katter måste vara säkrade vid en hastig inbromsning? Vi listar tre saker som du måste ha koll på när du har fyrbenta vänner i bilen.

Hund på promenad med tungan ute

Katt- eller hundbur

Lika självklart som vi människor ska använda bälte ska djur sitta säkert i bilen, både för din och deras säkerhet. Beroende på vilken typ av bil du har och djurets din hund eller katts storlek finns det olika alternativ att välja bland. Det finns till exempel speciella bilbälten till hundar som fungerar i personutrymmet och krocktestade hundburar som monteras fast i kombiutrymmet. Utöver omfattande skador så kan en lös hund eller katt också resultera i böter.

Oavsett vilken lösning du väljer är det viktigt att du ser till att måtten är anpassade för just din hund eller katt. En tumregel är att de ska kunna stå och ligga i en naturlig ställning. 

Rekommendationer och tips av Jordbruksverket:

En hund som väger 6 kg har en ungefärlig krockvikt på 236 kg om du krockar i 50 km/tim beräknat med en krocksträcka på 0,5 meter. I 80 km/tim ökar krockvikten till hissnande 604 kg. 

Ta med din hund eller katt 

Regelbundna pauser, tillgång till vatten och behaglig temperatur är tre saker som utgör ett lyckat recept för att våra djur ska må bra. Kom ihåg att:

  • Hundar och katter ska få friskt vatten minst var sjätte timme
  • Djur får inte lämnas ensam i bilen i mer än tre timmar eller om temperaturen riskerar att överstiga +25 °C eller under -5 °C.
Temperatur i bilen
Klockslag Väderlek Utanför bilen Inne i bilen
08.30 Sol 22 °C 23 °C
09.30 Sol 22 °C 38 °C
10.30 Sol 25 °C 47 °C
11.30 Sol 26 °C 50 °C
12.30 Sol 27 °C 52 °C
13.30 Sol 27 °C 52 °C

Källa: SKK 2014

Solig väg vid havet

Resa utomlands med hund

Ifall din fyrbenta vän ska följa med utomlands så finns det ytterligare saker att tänka på. Även om du bara ska köra till Norge eller Danmark så finns det viktiga regler att ta hänsyn till. Kom ihåg att alltid undersök på förhand vilka krav landet har som du ska resa till. Säkrast är det att kontakta landets veterinärsmyndighet direkt. I princip alla EU-länder kräver:

 

EU-pass för hunden

Att hunden är ID-märkt

Bevis på giltig vaccination mot rabies

Åksjuk hund eller katt

Precis som oss människor så kan husdjur också bli åksjuka. Du märker detta ifall hunden eller katten dreglar mycket, kräker eller ifall den har svårt att komma till ro på färden. Det finns en del du kan göra för att lindra besvären:

  • Säkerställ att din hund eller katt hunnit äta minst tre timmar innan avfärd och rasta gärna hunden innan avfärd.
  • Se till att hunden har tillgång till friskt vatten på bilresan. Det finns speciella skålar avsedda för användning i bil.
  • Vissa hundar mår bra av att se omgivningen medan vissa störs av ljusflimmer. Testa vad som är bäst för din hund med exempelvis solskydd.
  • Håll det lugnt i bilen med lugn musik och låg samtalsvolym.
  • Kontakta din veterinär eller klinik för råd om läkemedel eller kosttillskott om förslagen ovan inte fungerar.

FirstVet om att träna bilåkning

Träning ger färdighet och detta gäller även för katter och hundar som ska lära sig att åka bil. Caroline Caldemar, chefsveterinär på FirstVet, delar med sig av sina erfarenheter för hur du kan förebygga stress och åksjuka:

"Det är bra att träna stegvis så att varje moment kan förbli positivt för hunden eller katten. Börja med att vara nära bilen och sitta i den en stund medan den står stilla. Så småningom kan du prova att starta bilen och därefter åka kortare sträckor."

"Var vaksam på att olika individer kommer behöva olika förutsättningar, vissa djur trivs i bur, medan andra föredrar säkerhetsbälte. Några vill sitta i bagaget medan några mår bättre längre fram i bilen. Om du är lyhörd kommer du kunna utforska den bästa lösningen tillsammans med din hund eller katt."

Caroline Caldemar, chefsveterinär på FirstVet

Man packar väskor i bil utomhus

Packa bilen

En felaktigt packad bil med många lösa föremål kan innebära stor trafikfara, men med några enkla medel kan du förhindra svåra skador.

Blå bil vid klippa med person

Ta med Grönt Kort

Beställ Grönt Kort innan du åker på bilsemester utomlands. Det är kostnadsfritt och är ett bevis på att din Renault är försäkrad.

Matte kelar med hund

Djurförsäkring

I samarbete med If kan vi erbjuda hund- och kattförsäkring. Läs om fördelarna och vad som ingår.